Siden sidst

30. marts 2020 0 Af torbenalbret

Siden mit forrige nyhedsbrev omkring årsskiftet er der sket en del. Senest i forbindelse med Corona-virussen, men det vil jeg vende tilbage til.

Foredrag

I januar var jeg til foredrag i Nykøbing F om Landeværnet under Englandskrigene i begyndelsen af 1800-tallet. Det var meget informativt, og jeg fik en lang snak med foredragsholderen i pausen. Det viste sig, at han skulle til Varde og holde det samme foredrag i marts, og det faldt jo rigtig godt sammen med mit foredrag derovre om lægdsruller senere i januar.

Det blev det foredrag, der startede 2020 for mig, og det blev en rigtig god aften på Varde Bibliotek. To dage senere var jeg på Holbæk Bibliotek og tale om amtmænd, og i begyndelsen af februar gik turen til Odder for at tale om retsbetjente. Det gik så godt, at de allerede har forespurgt, om jeg vil komme derover igen og tale om amtmænd.

Klar til foredrag i Holbæk

I slutningen af februar var jeg i Fuglebjerg Lokalhistoriske Forening og tale om forbrydelse og straf, og derefter endte foredragsrækken pludseligt pga. Corona. Mine fire foredrag i marts og april er aflyst, men de tre af stederne er man indstillet på, at jeg skal komme en anden gang.

På grund af denne uforudsete arbejdsløshed valgte jeg at udbyde et gratis e-foredrag om slægtsforskning uden kirkebøger, der foregik torsdag den 26. marts, kl. 19:30 på min youtubekanal. Dette viste sig at være en stor succes, og pt. har videoen eller dele af den været vist 191 gange. Hvis du er hurtig, kan du fortsat nå at se den, da jeg har valgt at lade den ligge til og med den 31. marts.

Hvis nedlukningen af Danmark fortsætter ud over påske, vil jeg overveje flere e-foredrag, men muligvis mod betaling.

Undervisning

På undervisningsfronten har jeg haft to kurser i Nykøbing og fire kurser i Næstved. Det ene kursus i Næstved er det tilbagevendende “Gotisk Skrift”, men to andre var helt nye emner, dels “Slægtsforskning i Sønderjylland”, dels “Slægtsforskning før år 1700”. Tre af dem løber endnu, men de to som e-undervisning, da vi jo ikke kan mødes på skolen.

Der afprøves teknik til e-undervisning…

I det hele taget har jeg måttet tænke nyt de sidste 14 dage, så foruden e-undervisning på de to Næstvedhold har jeg strikket et lille e-kursus for begyndere i slægtsforskning sammen. Det blev i første omgang udbudt i denne uge, og på trods af kort varsel, var der nogle få, der købte det.

Planen er nu at udbyde det igen lige efter påske. Så må vi se, om der er flere, der vil være med.

Har du et ønske til et e-kursus, hører jeg meget gerne om det.
Du kan kontakte mig på e-mail: torbenalbret@gmail.com.

Undervisningen på de to kurser i Nykøbing og det sidste i Næstved er indtil videre udskudt.

De planlagte kurser i Køge og Nykøbing (Polske aner) blev desværre ikke til noget, men det havde ikke noget med Corona at gøre.

Kurser

Inden Corona-krisen ramte for alvor, nåede jeg at deltage i et én-dags kursus i Familysearch.org hos FOF i Roskilde. Det gav mig dels en større viden om denne omfattende hjemmeside, dels kontakter, som jeg kan bruge, hvis jeg skulle finde på at udvidde mit undervisningsrevir.

Da alt lukkede ned, meldte jeg mig til et onlinekursus om netop onlineundervisning, og det hjalp mig til at få søsat det ene af de to ovennævnte onlinekurser.

Private kunder

På privatkundefronten startede året bedre ud end 2019, men også her har der været en afmatning i marts. Inden da nåede jeg dog bl.a. at stifte bekendtskab med skibsjournalerne fra Asiatisk Kompagni, der havde monopol på Kinafarten i 1700-tallet.

Grunden var, at jeg skulle finde oplysninger om en person, der havde sejlet som kaptajn på netop Kinafarten i 1760’erne. Ved nærmere eftersyn viste det sig, at han var i Kina første gang allerede som 19-årig i 1739 (dog ikke som kaptajn, men som matros). Gennem de næste godt 30 år var han i Kina mindst 8 gange til og i Indien mindst 4 gange.

Skibsjournalerne er fortrinlige kilder til at lære noget om navigation og om livet ombord, da de er ført meget grundigt og punktligt.

En anden opgave sendte mig på sporet af en mand, der i løbet af 40 år fik ikke mindre end 18 børn med to forskellige kvinder (han var gift med den ene og boede sammen med den anden – samtidig) + tre børn med to andre kvinder undervejs. Der resulterede i et meget omfangsrigt skifte, da han døde i 1950.

Disse opgaver plus et par andre har gjort, at jeg efterhånden har lært Rigsarkivets nye læsesal i København ret godt at kende. Jeg var derinde allerede den første dag, den 27. januar, hvor jeg overværede den officielle åbning, og siden har jeg været der fire gange.

Rigsarkivets nye læsesal i København

I vinterferien måtte jeg en tur til Viborg, da en kunde skulle have undersøgt en faderskabssag fra Vestjylland.

Så alt i alt har jeg haft meget at lave, også efter at Corona-virussen ramte Danmark.

/Torben Albret Kristensen, marts 2020