Skifteprotokoller III

10. april 2019 2 Af torbenalbret

– hjælpemidler

Da skifteprotokoller er så væsentlig en kilde for os slægtsforskere er der gennem årene gjort meget for at lette brugen af dem.

Først og fremmest er der gennem årene lavet navneregistre til langt de fleste skifteprotokoller. Heri kan man slå afdøde og evt. ægtefælle op og få en henvisning til selve skiftets placering i skifteprotokollen.

Dernæst er hovedparten af skifteprotokollerne efterhånden scannet af enten Rigsarkivet (www.arkivalieronline.dk, www.salldata.dk og www.danishfamilysearch.dk) eller mormonerne (www.familysearch.dk)

Men derudover har en sværm af frivillige over de seneste 10-20 år lavet uddrag af en mængde skifteprotokoller. Skifteuddrag har den fordel, at man ved hjælp af kommandoen Ctrl+F kan søge efter bestemte ord i dem. Det kan være personnavne (både afdøde, arvinger, værger m.fl.) eller stednavne, hvorved man har en mulighed for at opstøve udarvsskifter efter personer, der ikke efterlod sig livsarvinger. Det er jo sjældent, at man kender alle de slægtninge, der døde barnløse, men ved at søge på én af ens egne aner, kan man være heldig, at vedkommende har været arving efter en sådan slægtning.

Disse uddrag er tilgængelige på en række forskellige hjemmesider, og de kan derfor være lidt svære at opspore.

Jeg har gennem tiden stiftet bekendtskab med nogle af dem, og dem vil jeg gerne dele med jer.

Gode hjemmesider med skifter

www.brejl.dk Erik Brejls hjemmeside rummer et hav af skifteuddrag – først og fremmest fra Jylland, men også fra en lang række købstæder over hele landet.

www.aurelia-clemons.dk Aurelia Clemons’ hjemmeside (der er på engelsk) rummer ligeledes en stor mængde skifteuddrag, fortrinsvis fra godsernes skifteprotokoller. Det meste af landet er repræsenteret, men hovedvægten ligger på Vestsjælland.

www.fynhistorie.dk Denne hjemmeside dækker logisk nok Fyn og øerne deromkring, og der er en mængde kildeuddrag, deriblandt langt de fleste skifteprotokoller fra området, særligt fra de små godser, herrederne og købstæderne.

www.faesterogskifter.dk er en database, der også dækker det fynske område samt lidt af Lolland.

www.kkermit.dk Kurt Kermit Nielsens hjemmeside rummer en masse spændende kildeuddrag, fortrinsvis fra Jylland, herunder skifter fra særligt det østjyske område.

www.krabsen.dk/godsskifte/godsstart.php På denne hjemmeside finder du registre til godsskifter fra Vendsyssel.

www.protokoller.dk er en side med kildeuddrag fra Himmerland, fortrinsvis tingbøger, men også enkelte skifteprotokoller.

www.hammerum-herred.dk Arne Feldborgs hjemmeside er et must, hvis du har aner i det midt- og vestjyske. Her findes mange kilder, også skifteprotokoller.

www.datadrys.webnode.dk Henrik Mejlbys hjemmeside er jeg først stødt på for nylig, og den er en guldgrube af informationer, hvis du har aner på Sydsjælland. Der er blandt andet uddrag en masse godsskifteprotokoller.

www.ddd.dda.dk Dansk Demografisk Database kender vi for folketællingsdatabasen, men der er også en skiftedatabase med uddrag af skifter fra retsbetjentene i Aalborg, Viborg, Thisted og Randers Amter.

www.milloup.dk/hvh/download/download.htm er en hjemmeside med uddrag af østjyske kilder, herunder skifteprotokoller fra Djursland.

www.skifteuddrag-bornholm.dk Har du aner på Solskinsøen, er det her, du kan finde skifteuddrag.

Om at søge skifter ved hjælp af Google

Ovennævnte sider er som sagt kun et udpluk. Du gør altid klogt i at søge på google, for at se om der findes skifteuddrag fra lige netop dit område. Søg for eksempel på ”skifteprotokoller” og navnet på en skifteforvalter eller et område.

Vær opmærksom på, at de øverste links i en Google-søgning ofte er til www.sa.dk, www.salldata.dk og www.danishfamilysearch.dk. Det vil sige hjemmersider, der som udgangspunkt kun indeholder scanninger af skifteprotokoller. De rigtig gode links kan godt gemme sig længere nede i søgeresultaterne, og evt. først på side 2 eller 3.

God fornøjelse med at søge efter skifteuddrag og husk altid at kontrollere oplysningerne i de originale skifteprotokoller.

/Torben Albret Kristensen, december 2018

Artiklen er bragt første gang i nyhedsbrev nr. 6 d. 23. december 2018

Andre artikler i denne serie: Skifteprotokoller I, Skifteprotokoller II, Skifteprotokoller IV